Rågön ja Lillgårdin hallitukset tapasivat elokuussa
Hei osakkaat,
Rågöhön saavuttaessa ajamme läpi Lillgårdin alueen, joka muistuttaa omaa saariyhteisöämme. Kuitenkin moni meistä tiesi aika vähän Lillgårdista ja sen toiminnasta. Niinpä kutsuimme Lillgårdin hallituksen kioskille kahville elokuun alussa keskustelemaan yhteisöistämme ja vaihtamaan ajatuksia.
Juttua riitti paljon ja vapaasti käytyä ajatusten ja kokemusten vaihtoa pidettiin hyödyllisenä ja joidenkin käytännön asioiden selvittämiseksi sovittiin yhteistyötä jatkettavan.
Lillgårdillakin on tuore hallitus, kuten meilläkin, ja molempien ongelmana on ollut, ettei asioita ole paljon dokumentoitu ja arkistoa aiemmista tapahtumista on niukasti. Hiljainen tieto ei aina periydy. Rågön osalta olemme nyt siirtyneet sähköiseen arkistointiin, jonne olemme eri lähteistä onnistuneet keräämään mm. aiempia sopimuksia.
Lillgårdissa on noin 205 osakasta, meillä n. 115. Lillgård poikkeaa meistä mm. siinä, ettei siellä ole omarantaisia tontteja, vaan kaikki rannat ovat yhteisiä. Heidän yhteisrannoillaan on useita rantasaunakimppoja, joille on vuokrattu yhtiön maata, ja osakkaat pitävät itse saunat kunnossa. Meillä taas saunat ovat yhtiön vastuulla ja omistuksessa, ja niiden kunnossapidon järjestämisessä on ollut haasteita. Myös heidän rannoillaan on yksittäisiä osakkaiden rakentamia venelaitureita ja venevalkamia. Yhteiseksi haasteeksi todettiin osakkaiden mielenkiinnon kohteiden erilaisuus ja erilaiset vapaa-ajan viettotavat. Kummassakin kesäkylässä on hiljattain tehty kysely osakkaiden toiveista. Vuosivastikkeet ovat molemmilla samaa luokkaa, mutta Lillgårdilla ei ole koko alueelle ulottuvaa keskitettyä vesilaitosta kuten meillä, vaan useita kaivo-osuuskuntia, joiden kustannuksista huolehtivat osakkaat itse. Ongelmia on myös kaivojen vedenlaadun kanssa. Meillähän taas pumppuhuoneella on tehokas vedenpuhdistuslaitteisto ja vesi on laadukasta.
Lillgårdin yhteisöllä todettiin olevan hienot kotisivut ja sellaiset olisi hyvä tehdä meillekin. Tämä onkin jo huomioitu tulevissa suunnitelmissa.
Lillgårdissa on määrätietoisesti peruskorjattu oma tieverkosto ja jäljellä on vain yksi peruskorjaamaton tie. Sorateiden peruskorjaus on meilläkin ennemmin tai myöhemmin edessä.
Metsienhoidon todettiin olevan melko haastavaa molemmilla, johtuen erilaisista näkemyksistä. Lillgårdilla on oma varastoalue, joka meiltä puuttuu. Sinne voidaan kerätä tukkeja, risuja ym. tavaraa.
Venelaitureiden taloudenpito on meillä eriytetty, Lillgård pyrkii myös siihen, että venelaitureiden kunnossapito tapahtuisi venepaikoista saatavilla tuloilla.
Hieman kateutta meissä herätti se, että heillä on oma Lefa, mökkitalkkari. Kyseinen vireä eläkeläisosakas hoitaa pientä korvausta vastaan luontopolkuja, puunkaatoja, vesakon raivausta jne. Hän myös seuraa uimarantojen ja teiden kuntoa ja tekee niihin pieniä kohennuksia. Rågössä tänä kesänä luontopolkujen ruohonleikkuun on hoitanut 4H- kerhon nuori kiitettävällä ahkeruudella. Mutta mistä löytäisimme oman mökkitalkkarin? Jos sellainen saaresta tai lähialueelta löytyisi ensi kesäksi, niin anna ihmeessä itsesi tai kaverisi ilmi hallitukselle!
Jätehuollon osalta molemmilta puuttuu kierrätyspiste, johon voisi lajitella muoveja, kartonkeja, lasia ja metallia. Rågön kioskilla on ollut pienimuotoinen kierrätyspiste, jonka kustannuksista vastaa kioskin omistaja. Sovittiin, että jatkamme yhdessä selvittelyä, onko mahdollista saada jätteiden parempaa lajittelua alueelle. Tällä voitaisiin säästää sekajätteiden kuluissa.
Lopuksi on vielä syytä muistuttaa kaikkia rågöläisiä siitä, että 30 km/h nopeusrajoitus on voimassa myös Lillgårdin läpi ajettaessa. Muistetaan siis huomioida mukavat naapurimme.
Yt. Hallitus